fbpx

אמרו את זה קודם

טיפול מהפכני בפסיכוזה בישראל של שנות ה-70

אי שם בשנות השבעים בישראל התרחש ניסוי מרתק בתחנת הקיבוצים, ניסוי שהקדים את זמנו בהכנסת צוותי התערבות רב מקצועיים אל בתי מתמודדים בקיבוצים בשותפות עם המשפחה והקיבוץ.
 
הצוות הוקם והובל ע"י ד"ר מרדכי קאפמן, פרופ' יואל אליצור והמטפל המשפחתי הידוע סלוואדור מנושין.
 
אן מסד, MSW, פסיכותרפיסטית, מדריכה בכירה בטיפול זוגי ומשפחתי, החלה את דרכה המקצועית בתל"ם (תחנת הקיבוצים לטיפול ביחד ובמשפחה) והייתה חלק מצוות מקצועי פורץ דרך אשר הגיע להישגים יוצאי דופן והוריד את אחוזי האשפוז וההוצאה מהקהילה ברמה ניכרת.
 
אן חלקה איתנו את הסיפור יוצא הדופן של הצוותים האלו, עקרונות הפעולה שלהם, ושני תיאורי מקרה: אחד בו השתתפה כאשת צוות ואחד בו הייתה מעורבת כחלק מהקהילה בקיבוץ שלה.
 
אן הייתה בשיחה עם שלומית שולמן פנסו, עובדת סוציאלית (MSW), מתמחה בטיפול זוגי ומשפחתי, ובוגרת הקורס הראשון בדיאלוג פתוח ישראל. שוחחנו על הדמיון והשוני בין הצוותים האלה לצוותים של דיאלוג פתוח, ועל האפשרות ללמוד מההצלחות שהיו אז עבור השינויים שאני מבקשים לחולל בברה"ן היום.
 
המפגש הוקדש לד"ר מרדכי קאופמן, פסיכיאטר פורץ דרך, שנתן תקווה למתמודדים רבים.
   
 
ההקלטה עבור אירוע זה לא זמינה, אך ניתן לרכוש במקומה ראיון באורך שעה עם עו"ס אן מסד.
 

ד"ר מרדכי קאופמן ז"ל נולד ב1917 בצ'ילה והיה ממייסדי תנועת השומר הצעיר שם. עם עליתו לארץ היה ממקימי קיבוץ רמות מנשה שם חי כל חייו והיה מעורב מאד בחיי הקיבוץ.
מרדכי היה רופא ילדים בתחילת דרכו ולאחר מכן, בשנות ה-50, התמחה בפיסיכאטריה ונשלח על ידי התנועה הקיבוצית להתמחות בניו יורק ולונדון בפסיכיאטריה של הילד ובני הנוער, אשר כללה אז הכשרה מלאה בפסיכואנליזה. במקום זה קאופמן התלמד אצל אנה פרויד ובולבי. מתחילת דרכו התאפיין במחשבה יחודית ובהירה שסללה את דרכו אל הטיפול המשפחתי. הקים את תחנת הקיבוצים בתל אביב. כדי להבין את מידת ההשקעה שנדרשה ממנו, חשוב לזכור, כי בשנות ה-60 וה-70 לא פעלו בארץ כל מרכזי ההכשרה לטיפול מערכתי, שאנו מכירים כיום, וכי מעט מאוד אנשי מקצוע הכירו את הטיפול המשפחתי. הגישה הדומיננטית במרכזי הטיפול לסוגיהם היתה פסיכואנליטית, וכן גם ההכשרה. כדי ליצור מרכז מקצועי, שיעבוד אחרת, צריך היה לבנות הכל יש מאין. קאופמן הזמין באופן אישי את טובי המטפלים מחו"ל להגיש סדנאות ופתח אותן לקהל המקצועי הרחב. במסגרת זו הגיעו לארץ מנוחין, סאטיר, ויטאקר, אנדולפי, ויקלנד, מאדנס, פיטמן ואחרים. הקשר ההדוק ביותר היה עם מנוחין: שררו ביניהם חברות והערכה הדדית . מנוחין העניק את חסותו לתחנה ופתח בפני הצוות הבכיר שלה את המרכזים ההכשרתיים שלו – תחילה בפילדלפיה, ולאחר מכן בניו-יורק. כך נוצרה שכבה של אנשי מקצוע, שנטלו חלק מהותי בהכשרת שאר הצוות. לימים, הוא ייסד את מרכז ההשתלמות של תל"מ, והפך להיות ה"אבא" לא רק של התחנה, אלא גם של ההכשרה והטיפול המשפחתי בארץ בכלל.

לקריאה נוספת אודות האיש ופועלו >>>

סדרת מפגשי הזום 'המקורות הפילוסופייים של הדיאלוג הפתוח' היא סדרה בת ארבע מפגשים וירטואלים של שעה וחצי בפורמט של 60 דקות ראיון ו-30 דקות שאלות מהקהל.

השיחות בסדרה יתקיימו עם אנשי מקצוע ואקדמיה מובילים בתחומם, בעלי ידע המאפשר לחקור את ההתהוות של דיאלוג פתוח ואת ההשפעה השונות אל מול השורשים המקוריים.

המפגשים פתוחים לקהל הרחב.

שמחנו לגלות שכן! אנחנו מגיעות ליום הזה אחרי שיעורים מוצלחים בזום, הרצאות, תרגולים קבוצתיים של הקורס וליווי פונים, מערכת הזום מספקת אפשרויות מוצלחות של מרחב מליאה וקבוצות קטנות, החשש שהיה לנו התפוגג עם כל חוויה חיובית בחודש האחרון. נראה שהמפגש מצליח להתקיים יפה כשכל הנוכחים אוחזים בכוונה ואנו מאמינים שהיום הזה יהיה עשיר וממלא לא פחות מאשר במפגש חי.

המפגש ארך כשעה וחצי. כחציו הוא הכיל שיחה עם הקהל.

אמרו את זה קודם -
טיפול מהפכני בפסיכוזה בישראל של שנות ה-70

האירוע הסתיים. הקלטה לאירוע אינה זמינה, אך ניתן לרכוש במקומה ראיון באורך שעה עם עו"ס אן מסד.

מיקום: אפליקציית זום.
זמן: יום רביעי, תאריך 17/6/2020, שעות 20:00-21:30.

נשארו לכם שאלות? צרו קשר:
במייל: info@opendialogue.co.il
או בטלפון:
עו"ס סיוון בר און – 054-524-9943

האירוע הסתיים. ההקלטה עבור אירוע זה לא זמינה, אך ניתן לרכוש במקומה חבילה של הקלטות, שביניהן ראיון באורך שעה עם עו"ס אן מסד.

 

שתפו את העמוד (https://bit.ly/odi-meetings2):