fbpx

בריטניה היא מדינה שבה התנועה הדיאלוגית התקבלה בזרועות פתוחות. משום כך, גישת הדיאלוג הפתוח נטעה בה את שורשיה במהירות הבזק.

בבריטניה ישנן שתי תוכניות הכשרה ומחקר אחד ארוך-טווח ואדיר-ממדים שנמצא בעיצומו בימים אלו ממש. מגוף הכתיבה הענף שהתפתח בחמשת השנים האחרונות בבריטניה ומהכתבות הרבות באמצעי התקשורת אפשר ללמוד שיחסו של הציבור הרחב ושל תנועת המתמודדים כלפי הגישה הדיאלוגית הוא חיובי מאוד. הגישה גם זלגה למדינות סמוכות, ואנחנו נסיים את הפוסט הזה עם מעט מידע מסקרן על דיאלוג פתוח באירלנד.

שתי תוכניות הכשרה (OD-UK ו-POD)

דיאלוג פתוח בריטניה (Open Dialogue UK) הוא ארגון אשר נוסד על ידי הפסיכולוג ניק פוטנם בשנת 2012. בתחילה הוזמנו כמה אנשי טיפול מרכזיים מפינלנד (מקום לידתה של גישת הדיאלוג הפתוח) לשאת הרצאות בלונדון, וכך במהרה התבססה קהילה של אנשי מקצוע שהיו מעוניינים לרכוש את סל המיומנויות הדיאלוגיות. בשנת 2015 נוסדה תוכנית ההכשרה הראשונה של דיאלוג פתוח מחוץ לפינלנד. התוכנית הייתה תלת-שנתית, בדומה לקורס הפיני. מחזור ראשון של התוכנית הסתיים במאי 2018.

ב-2017 נפתחה תוכנית הכשרה נוספת לדיאלוג פתוח – האקדמיה לדיאלוג פתוח בתמיכת עמיתים (Academy of Peer Supported Open Dialogue או APOD בקיצור). מדובר בתוכנית שנתית, המכוונת יותר לעובדים בתוך מערכת בריאות הנפש הבריטית (ה-NHS). במרבית ההיבטים מדובר בתוכנית דומה למדי לתוכנית של OD-UK, אלא שהיא גם משלבת מטלות כתיבה ועוסקת בחיבור בין פרקטיקות דיאלוגיות ומיינפולנס, זאת בהתאם לדעותיו של ראש התוכנית, ראסל ראזק.

השנה יסתיים המחזור החמישי של POD. בכוחות משותפים OD-UK ו-APOD הכשירו כבר מאות מטפלים בגישת הדיאלוג הפתוח. התוצרים של זה כבר גלויים לעין: צוותים דיאלוגיים פועלים בערים קנט, לידס, לונדון ונוטינגהם. ובחלק מהמקומות הללו נעשים מחקרים מקומיים שאנו מקווים שיתפרסמו בקרוב.

המחקר הגדול ביותר בעולם על דיאלוג פתוח

ב-2016 חיפש ראסל ראזק (APOD) יחד עם עמיתיו מימון למחקר שייבחן את יעילות גישת הדיאלוג הפתוח בבריטניה. הם פנו אל קרנות מחקר שונות ולאחר שעברו תלאות רבות הם זכו במענק ממשלתי על סך 2.4 מיליון פאונד (בערך 11.3 מיליון ש"ח), המענק הממשלתי הגדול ביותר שניתן למחקרים בתחום הבריאות. המחקר, שהתחיל ב-2017 ועתיד להסתיים בשנת 2022, ייבחן את היעילות של הגישה הדיאלוגית בעשרות מוקדים ברחבי בריטניה. המחקר נערך בשיתוף עם אוניברסיטת לונדון קולג', מהמוסדות האקדמיים המובילים בבריטניה. נתונים ומסקנות יתפרסמו בשנים הבאות, בסמוך, ככל הנראה, לנתוני המחקר האיטלקי.

דיאלוג פתוח בתקשורת

הגישה הדיאלוגית זכתה לסיקור תקשורתי רחב בבריטניה: היא סוקרה בעיתון הגרדיאן הנחשב לא פעם אחת אלא פעמיים. בנוסף, הצלחות ראשונות של הגישה סוקרו גם בעיתון האינדפנדט.

הערה על אירלנד

במדינת אירלנד, שאינה חלק מהממלכה המאוחדת, פועל זה מספר שנים שירות דיאלוגי בהנהלת ד'ר איסולט טוואמלי, פסיכולוגית בוגרת תוכנית ההכשרה של דיאלוג פתוח בריטניה (OD-UK). בשירות פועלים שני צוותים, והם טיפלו כבר בעשרות מקרים, כולל במקרים של מה שמכונה פסיכוזה. בימים אלו מובאים לעריכה סופית מספר מחקרים שנעשו על עבודת הצוותים הללו.

לסיכום, אפשר להיות אופטימיים לגבי מצבה של בריטניה. עם תוכניות הכשרה משומנות ומורים מנוסים, עם מחקר כמותני ענקי ועוד התפתחויות מרגשות, בריטניה נמצאת על המסלול המהיר להטמעה של גישת הדיאלוג הפתוח במערכת בריאות הנפש שלה.

תמונה של איתי קנדר

איתי קנדר

ממייסדי דפ"י, עובד סוציאלי ויזם חברתי.
open-book

על מה תרצו לקרוא?

דיאלוג פתוח מדבר אליך?

הירשמו לניוזלטר שלנו:

אולי תתעניינו גם במאמרים הבאים...

איך האשפוז הפך אותי לאקטיבסטית

ריאיון עם יסכה ברק, ממובילות הקבוצה "איתנות מול איתנים" נגד יחס משפיל ופוגעני כלפי מאושפזות במרכז בריאות הנפש אחד מארבעת היסודות עליהם נשענת תפיסת העולם

דיאלוג פתוח בדרום הודו

נחשפנו בצוות דפ"י לראשונה לעובדה שיש דיאלוג פתוח בהודו רק בקיץ שעבר (2022). נציגות של ארגון הבניאן (The Banyan) שפועל בצ'נאי הגיעו להציג את העבודה

איך האשפוז הפך אותי לאקטיבסטית

ריאיון עם יסכה ברק, ממובילות הקבוצה "איתנות מול איתנים" נגד יחס משפיל ופוגעני כלפי מאושפזות במרכז בריאות הנפש אחד מארבעת היסודות עליהם נשענת תפיסת העולם

דיאלוג פתוח בדרום הודו

נחשפנו בצוות דפ"י לראשונה לעובדה שיש דיאלוג פתוח בהודו רק בקיץ שעבר (2022). נציגות של ארגון הבניאן (The Banyan) שפועל בצ'נאי הגיעו להציג את העבודה