כשמישהו אחד נפגע אנושות, גם כל מי שקרוב אליו זקוק לריפוי. גישת "דיאלוג פתוח" מוכחת כאחת הגישות היעילות בעולם לטיפול במשבר נפשי. הייחודיות שלה היא בכך שהיא גישה מערכתית-משפחתית, מיודעת טראומה ומבוססת מחקר. היא מתבססת על חיזוק הקשר של האדם או האישה במשבר עם המשפחה או רשת התמיכה הטבעית שלו-ה, באמצעות יצירת מרחב משותף לדיאלוג.
המצב המלחמתי שהחל ב-7 באקטובר 2023 משפיע על חיים רבים בישראל. המחקר מלמד שכ-15-30% מהאוכלוסיה שנפגעה ועוד נפגעת במלחמה נמצאת בסיכון לפיתוח הפרעת דחק פוסט-טראומטית, והשירותים קצרי הטווח שמוצעים כיום על ידי המדינה לא מספיקים. עזרו לנו להציע לנפגעים ומשפחותיהם מימון מלא לטיפול ממושך בדיאלוג פתוח.
התכנית מיועדת לנפגעים בהגדרה רחבה: פצועים, מפונים, שורדי המתקפה, משפחות שכולות, חיילים שעברו טראומה מלחמתית, א-נשים שאיבדו את בתיהם, משפחות החטופים והנעדרים וכדומה, כאשר הטיפול אמור לכלול גם את מעגל התמיכה הקרוב שלהן-ם.
פרויקט זה הינו ייחודי בכך שהוא נותן מענה אינטנסיבי בבית, וכן בכך שהוא מאפשר לפרט לקבל תמיכה יחד עם הרשת החברתית שלו. כל תרומה שלכם תביא צוות שלנו למשפחה שזקוקה לו.
*כל התרומות לדפ"י מוכרות להחזר מס על פי סעיף 46 א'. חשבונית תתקבל לאחר התרומה בתיבת המייל.
דיאלוג פתוח (Open Dialogue) היא גישה חדשנית לטיפול במשברים נפשיים חריפים בבית הלקוח, אשר פותחה בפינלנד, החל משנות ה-80. הטיפול הדיאלוגי מוצע לרשתות חברתיות, שכוללות משפחה וחברים מהקהילה האורגנית של הפונה.
הגישה נותנת מענה לספקטרום רחב של מצבים, ובהם מצבים אקוטיים, מתוך העצמה של הרשתות למצוא את הכוחות והחוסן שלהן להתמודד עם המשבר ואי הוודאות הגדולה שהוא מביא איתו. דיאלוג פתוח היא גישה מיועדת טראומה ומוכוונת החלמה, בה ניתן מקום של כבוד ושותפות לאדם במשבר כמו לחברים הנוספים ברשת. הגישה לא מתבססת על תיוגים פסיכיאטרים, אלא על הצרכים והסיפורים שעולים מהרשת.
הפגישה הטיפולית בדיאלוג פתוח נערכת בבית המשפחה, או במרחב של כל קהילה אחרת שמשמשת רשת תמיכה, במעגל שיח מרובה משתתפים בסלון. הטיפול הוא בדגש על ראיה מערכתית, כבוד, שקיפות וקבלת החלטות משותפת בתהליך הטיפולי. בפגישה נוכחים, מלבד לצוות הטיפולי, החברים במערך החברתי של האדם במשבר לבחירתו. הם שותפים מלאים בתהליך ההחלמה ולוקחים חלק פעיל בפגישות הטיפוליות.
דיאלוג פתוח היא גישה מבוססת מחקר – במחקר אורך בן 19 שנה המשווה את הטיפול בד.פ לעומת הטיפול הפסיכיאטרי הסטנדרטי בפינלנד נמצא כי טיפול בדיאלוג פתוח מנע החמרה בתסמינים וירידה בתפקוד בקרב המטופלים, ובירידה בצורך באשפוז והזדקקות לקצבאות נכות.
בוגרים ובוגרות של תכנית ההכשרה השנתית בדיאלוג פתוח, כולם ממקצועות בריאות הנפש, יעבדו בפרישה ארצית על פי עקרונות הדיאלוג הפתוח ויספקו התערבות מערכתית-משפחתית לזקוקים לכך, בבית המשפחה.
ההתערבות תעמוד בעקרונות הטיפול של דיאלוג פתוח:
מערכת בריאות הנפש הציבורית יודעת להציע סיוע בקצוות – טיפול מרפאתי, אשפוז פסיכיאטרי ואשפוז יום, לצד מספר מוגבל מאוד של בתים מאזנים. נכון להיום היא חסרה במענים שמאפשרים לאדם לקבל טיפול אינטנסיבי בלי להתנתק מסביבתו. בנוסף, לעומת המגוון הקיים של מענים פרטניים, כאלה שפעלו לפני המלחמה וכאלה שקמו לצרכי השעה, המערכת חסרה במענה שנותן תמיכה למשפחה ולרשת החברתית יחד עם האדם עצמו.
חלק גדול ממי שנחשפו לטראומה בחשיפה ראשונית (בין 15-30% מתוך כ-8000 א-נשים) לא יוכלו להסתפק בטיפול מרפאתי. באמצעות הפרוייקט שלנו יוכלו לקבל מענה אינטנסיבי בסביבה הטבעית שלהם. בהיעדרו, אנו מאמינים כי בלית ברירה אוכלוסיה זו עלולה להגיע לאשפוז פסיכיאטרי.
הטראומה הלאומית פוגעת בחברי רשת רבים, וביכולת של הרשת או המשפחה לתמוך בפרטים שבתוכה. ולכן דווקא בעת הזו יש חשיבות לגישה הנותנת מקום מרכזי לשיקום הרשת כקבוצה, כמערכת אחת. זה אפיון ייחודי של גישת דיאלוג פתוח, לעומת כל הגישות האחרות לטיפול במשבר נפשי.
הבוגרים והבוגרות של דפ"י כבר עובדים באופן פרטי עם רשתות, רבים מהם בעלי נסיון ממושך בליווי דיאלוגי של מצבי משבר אקוטיים. התמיכה בפרוייקט תאפשר לדפ"י לייצר גג מקצועי יציב עבור המטפלים, ולהנגיש את הטיפול בסבסוד התרומות, בתקווה לייצר מענה שימוסד בשלב הבא ויקבל מימון ציבורי.
בימים אלה, דפ"י מגישה את הפרוייקט לתמיכה מקרנות וקולות קוראים נוספים, בארץ ובחו"ל. לאחר השגת המימון להפעלה הראשונית אנחנו שואפות להציע את המודל למימון על ידי קופות החולים. אלו לא יהיו המגעים הראשונים עם הקופות סביב השירות של דיאלוג פתוח, ומבחני התמיכה של משרד הבריאות כבר הכירו בצורך לסבסד טיפולים אלו.
זהו צו השעה מבחינתנו, ואנו מאמינות שנוכל לרתום לפחות קופת חולים אחת להמשיך את מימון הפרוייקט למבוטחיה בטווח של חצי שנה. אבל ראשית נזדקק למגויסות ציבורית כדי להתניע: כל שיתוף של העמוד הזה יעזור לנו להגיע ליעד, ולהפעיל פרויקט יציב ויעיל של תמיכה מערכתית לחוסן נפשי.
אם יש לכם קשר לגוף מממן גדול או יוזמה פילנתרופית שעשויה להתעניין לתרום, אנא כתבו על כך בפניה לכתובת המייל הארגונית: info@opendialogue.co.il