בשנתיים האחרונות ניתן לראות פריחה בתחום המחקר של דיאלוג פתוח, אשר מהווה חלק מתהליך ההכרה בגישה ברחבי העולם, בפוסט זה סיכמנו כמה מהמחקרים הבולטים מהשנתיים האחרונות. ניתן לראות בהם מגוון של נושאים למחקר וכן עניין בדיאלוג הפתוח שמגיע מרחבי הגלובוס. קריאה מהנה!
2017
מאמר המסכם את ההטמעה של דיאלוג פתוח בארצות סקנדינביה השונות
המאמר מסכם 33! פרסומים הקשורים בהטמעה של דיאלוג פתוח בארצות סקנדינביה (שאינן ארץ המקור של השיטה- פינלנד), אשר פורסמו בין השנים 2001-2016. היקף הפרסומים הרחב מהווה אינדיקצייה להתפשטותה של השיטה ברחבי סקנדינביה. תוצאות המחקר, התמקדו בעיקר בשלוש ארצות: דנמרק, נורווגיה ושוודיה, כשהן כוללות מחקרים איכותניים או מחקרי חתך.
אסופת המחקרים, מאפשרת מבט רחב על ההטמעה של הדיאלוג הפתוח, בכך שהיא מביאה את נקודת המבט של בעלי המקצוע, מקבלי השירות, וכן החברים ברשתות התמיכה שלהם. זאת, כך שבאופן כללי עולה כי הדיאלוג פתוח מהווה אלטרנטיבה טובה ומקובלת לפרקטיקות המקובלות בבריאות הנפש.
מחקר אודות התוצאות לטווח ארוך של מטופלים אשר טופלו בשיטת הדיאלוג הפתוח בהתקף פסיכוטי ראשון
המאמר מסכם מחקר שנערך בפינלנד ב- 2015 אשר בודק את התוצאות לטווח ארוך של מטופלים אשר טופלו בשיטת הד"פ (הדיאלוג הפתוח) בהתקף פסיכוטי ראשון בשנים 1992-2005.
להלן תוצאותיו המרכזיות של המחקר:
במחקר נמצא, כי לעומת אחוזי האשפוז החוזר הרווחים במקרה של סכיזופרניה, שעומדים על כ-80% בטווח של 10 שנים, אחוז האשפוז החוזר בקרב משתתפי המחקר, מטופלי ה OD, עמד על כ 46%, כאשר קרוב ל- 30% מהמשתתפים לא אושפזו כלל, ו-25% אושפזו פעם אחד בלבד (בטווח שבין 10-23 שנים).
מתוך כלל משתתפי המחקר, כ-95% מהם או לא אושפזו או שאורך האשפוז המצטבר שלהם היה קצר משנה.
ברוב המוחץ של המקרים שטופלו על-ידי OD, היתה הצלחה בשילוב של הסביבה הקרובה בתהליך ההחלמה.
כמו כן, ניתן היה לראות מניעה של שימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות בקרב משתתפי המחקר – 45% מהמשתתפים לא קיבלו אף פעם תרופות אנטי-פסיכוטיות, וכן בשנת המחקר המחקר האחרונה (2015), רק 34% השתמשו בתרופות אלה.
נטיות ראשוניות של המשתתפים לאלימות, אשפוז בחודש הראשון לטיפול וכן קבלה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, האריכו את זמן ומספר האשפוזים ואת זמן נטילת התרופות האנטי פסיכוטיות לאורך טווח. במקרים בהם המצב ההתחלתי היה קשה אך לאו דווקא הצריך אשפוז בחודש הראשון או נטילה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, היתה מחד עליה של כשנה באורך הטיפול, אך מאידך התוצאות הסופיות היו טובות יותר (מבחינת כמות אשפוזים חוזרים ושימוש בתרופות).
לסיכום: השימוש בדיאלוג פתוח הביא להפחתה משמעותית באשפוז חוזר, בצריכת תרופות אנטי-פסיכוטיות וכן תרמה להתייצבות מצב האדם. כאשר באופן סטטיסטי אלימות, אשפוז ותרופות אנטי-פסיכוטיות בחודש הראשון לטיפול – גרמו לאשפוזים ארוכים יותר ולשימוש רב יותר בתרופות אלה.
ניתוח פילוסופי/קונספטואלי של גישת הדיאלוג הפתוח
במחקר שנערך בגרמניה, נעשה ניתוח פילוסופי של העקרונות העומדים בבסיס השיטה. החוקרים התמקדו בתהליכים הדיאלוגיים, אשר מהווים גורם מפתח בתהליכי ההחלמה שבשיטה זו. באופן ספציפי, המחקר שופך אור אודות העמדה הטיפולית הדיאלוגית, בכך שהוא מפרט שני מרכיבים מרכזיים שלה, פתיחות ואותנטיות. עקרונות כגון "קיום דיאלוג", יכולים להיות אמורפיים, ועל כן מחקרים כגון זה הינם בעלי חשיבות, על מנת להבהיר את העמדה הטיפולית השונה והייחודית לדיאלוג הפתוח, למען שיפור הפרקטיקה והיישום שלה בפועל. בהמשך, נביא בהרחבה את הטיעונים מהמאמר, וכן כיצד הם מתכתבים עם כתיבה נוספת אודות דיאלוג מצד הוגים שונים.
2018
עבודת עמיתים בדיאלוג פתוח
לאור השילוב של גישת הדיאלוג הפתוח גם באוסטרליה, בעלי עניין בתחום העלו שאלה אודות שילוב עמיתים בצוותים – "Peer Work". המחקר הנוכחי עורך דיון מעמיק בנושא באמצעות סקירה של הספרות הקיימת אודות דיאלוג פתוח ברחבי העולם (ראו לדוג' את הסקירות שערכנו על ד"פ באיטליה ובבריטניה), וכן דיאלוג עם מומחים בתחום. זאת, מתוך ההכרה שאחד החידושים שמציעה הגישה הינו השילוב של עבודת עמיתים שהינה רשמית ובשכר כחלק משגרת העבודה.
בעשורים האחרונים, עם התנועה מגישות מבוססות ביולוגיה לעבר גישות מבוססות קשר בין-אישי בבריאות הנפש ברחבי העולם, ניתן מקום מיוחד לתמיכת עמיתים בתחומים שונים החל מהרמה המשפטית, וכלה בשילוב עמיתים בתכניות ושירותים מסורתיים בבריאות הנפש. גישת הדיאלוג הפתוח, מהווה גישה מהפכנית בבריאות הנפש ברחבי העולם, וחלק מכך נובע מהטבעיות בה משתלבת בתוכה עבודת עמיתים.
החוקרים מסבירים כי ישנה הלימה בין מרכיבי הליבה של הדיאלוג הפתוח ועבודת עמיתים – כמו למשל, מרכזיות התפקיד של הקשר האנושי בטיפול וכן הסברים אלטרנטיביים (לאלה שמציע המודל הרפואי) להתנהגות אנושית ומשברים נפשיים.
תמיכת עמיתים במסגרת הדיאלוג הפתוח יכולה להתרחש על רצף החל מהשתתפות כחבר ברשת התמיכה בפגישות, וכלה תפקיד רשמי כחלק מהצוות המטפל, לאחר הכשרה בגישת הדיאלוג הפתוח.
*כותבי המאמר איתרו שני מרכזים בהם מתקיים שילוב של עבודת עמיתים בדיאלגו פתוח. הראשון שביניהם, ממוקם בניו-יורק,במסגרת :"Parachute NYC" וכן בבריטניה, במה שנקרא: "Peer-Supported Open Dialogue – POD".